Renoverat bibliotek ska främja läsning

Det byggs för fullt i det stora gula huset utmed Storgatan i Lessebo. Byggnaden som många känner till som Folkets Hus byggs om till kulturhus. Idag finns biblioteket i byggnaden. Snart flyttar Kulturskolan och en ny fritidsgård in.

Cecilia Ungerbäck Smith är chef på biblioteket och har redan nu anpassat verksamheten till bygget.

- Än så länge har vi öppet som vanligt, men eventuellt kan det framöver bli ändrade öppettider för att underlätta ombyggnationen, berättar Cecilia. Det kan bitvis vara väldigt höga byggljud.

Hur kommer nya biblioteket bli?

I det uppfräschade biblioteket kommer informationsdiskarna att vara synliga från bägge entréerna.

- Vi hoppas att synliga informationsdiskar kommer underlätta för våra besökare. Det ska kännas mer välkomnande och tydligt, säger Cecilia. Vi kommer också ha ett särskilt rum för datorer där man kan plugga och göra andra IT-ärenden.

Biblioteket ska vara plats där man främjar läsning. Ungdomarnas böcker kommer synliggöras i nya hyllor och ett samarbete ske med den nya fritidsgården.

- Vi har en liten pärla som inte så många vet att den finns, berättar Cecilia. Det är vår innegård som kommer göras tillgänglig. Perfekt för en kopp kaffe eller kanske bokcirkeln. Men det blir framförallt många mysiga platser för läsning och att kunna sitta och studera i lugn och ro.

Hur ser det ut under byggtiden?

Förutom att det kan bli en del ändrade öppettider så påverkar bygget verksamheten.

- Vi har en del böcker nedpackade, men samtidigt har vi möjlighet att låna in från andra bibliotek, säger Cecilia. Det gröna läsrummet som många uppskattar använder vi tyvärr just nu som förråd.

Biblioteken i Hovmantorp, Kosta och Skruv är öppna som vanligt och där kan det då vara lättare att hitta lugnet än här i Lessebo just nu. I Skruv är det ju också möjligt att bli meröppet-användare vilket innebär att man kan få tillgång till bibliotek 7-22 alla dagar i veckan.

Bygget i huset beräknas vara klart till sommaren 2021.

Senast uppdaterad: 22 september 2020
Publicerad: 22 september 2020 kl. 13.11

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se