Nu startar den ordinarie undervisningen på SFI och vuxenkurser

Från och med vecka 32 startar vi upp den ordinarie SFI-undervisningen igen. Grundläggande och gymnasiala vuxenkurser startar upp vecka 34. Vi tänker fortfarande på restriktionerna som gäller kring Corona: håll avstånd till varandra och stanna hemma när du har symtom. Kontakta Lessebo utbildningscenters reception på 0478-126 58 för närmare information om utbildningar.

Från och med 18 mars har SFI-utbildningen och de grundläggande och gymnasiala vuxenkurserna utförts på distans på grund av Corona. Nedan kan du läsa hur vi har jobbat med distansutbildningen under våren.

18 mars, dagen efter att regeringen gick ut med rekommendationer för gymnasieskolan, vuxenutbildning och SFI på grund av Corona, bytte Lessebo Utbildnings Center till distansundervisning. I vårens kommunnytt som delades ut i invånarnas brevlådor i maj berättas om hur det gick till.

Annelies de Bruijn är en av SFI lärarna som fick tänka om och lägga upp sina lektioner på ett annat sätt. Och det har fungerat bra tycker hon.
De högre nivåerna på SFI jobbar på distans via en digital plattform för samarbete och undervisning. Där får eleverna uppgifter och information via datorn.

- Vi hade redan jobbat ett tag med att utveckla digitalisering, så det kunde vi dra nytta av nu. Det är lite svårare på de lägre nivåerna, eftersom eleverna oftast inte har tillgång till en dator. I början fick vi klura ut hur vi skulle kunna ha kontakt med dem och lägga upp undervisningen, berättar Annelies. Alla har dock en mobiltelefon, så då kom vi fram till att vi kan använda en chatgrupp. Där kan vi lägga ut muntliga och skriftliga uppgifter och länkar, till exempel till Youtube eller klipp som vi själva har spelat in. Analfabeterna har vanliga lektioner fast i mindre grupp.

Skolan har hela tiden haft schemalagd tid då en grupp i taget kan komma och använda skolans datorer. Även på högre nivåer saknar många dator och wifi hemma.

- Vi kallar också in elever för att ha personlig tid för handledning. Vi jobbar i små grupper som sitter utspritt över flera lokaler. Det är bra för dem som behöver mycket hjälp eller de som vill använda en dator och göra sina övningar. Det tog lite tid att komma igång, men nu funkar det bra och rullar på!

Texten om distansutbildningen publicerades första gången i Kommunnytt som delades ut till kommunens invånare i maj 2020.

Senast uppdaterad: 5 augusti 2020
Publicerad: 4 augusti 2020 kl. 08.00

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se