Den stora konferensen i Glasriket

Den stora konferensen har varit omskriven en del i media. I Glasriket förbereder sig företag och besöksnäring för att ta emot konferensdeltagarna. Men vad är det egentligen för konferens som ska besöka Glasriket? Iza Täck reder ut några av frågorna. Hon studerar på Linnéuniversitet och gör praktik på Lessebo kommun under våren. Hon berättar att konferensen är som kompetensutveckling i glasbranschen. Basen för konferensen är Kosta.

- GAS är en förkortning för Glass Art Society. Det är en förening som samlar människor som arbetar med glas, berättar Iza Täck. De flesta som kommer har sin bas i USA, men det handlar om personer från hela världen. Man räknar med cirka 1500 personer som kommer delta i konferensen.

Medlemmarna i GAS har olika bakgrund. Det är bland annat konstnärer och formgivare av glas. Det är människor som arbetar med studioglas och det kommer även studenter från glasutbildningar. Rubriken för konferensen är Re:generation – Innovation through tradition. Fritt översatt handlar det om att den tradition som finns i glasriket kan användas som innovation och förnya glastillverkningen.

- Det är vår långa tradition som gör att GAS valt att lägga konferensen här. Det finns endast några få platser i Tjeckien och Italien som kan jämföras med Glasriket, säger Iza Täck. Flera av de aktiva i Glasriket är som superidoler för glasmänniskor runt om i världen. Inte minst Bertil Vallien är ett hett namn.

- Konferensen är ett stort branschmöte i glasbranschen. Det blir som kompetensutveckling där man delar med sig och lär sig under dagarna, säger Iza Täck. Konferensen i Glasriket blir unik. I vanliga fall träffas man i stora konferensanläggningar och går runt inomhus hela tiden. Nu kommer man vara ute i den friska småländska luften och känna på Glasriket på riktigt.

Basen för konferensen är Kosta och deltagarna kommer bo på en mängd platser runt om i Glasriket men även i Växjö och Kalmar. Övriga större platser under konferensen är i Pukeberg, Boda och i Målerås.

Det kommer finnas ett öppet program som allmänheten kan delta i. Mer information kommer spridas av bland annat Lessebo kommun under april.

Konferensen genomförs 20-23 maj.

Senast uppdaterad: 4 mars 2020
Publicerad: 4 mars 2020 kl. 09.33

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se