Det här går kommunens pengar till

En kommun har en mängd olika verksamheter som alla kostar pengar. Det kommer då och då frågor till Lessebo kommun om vart pengarna som kommer in via skatten går till. Ett sätt att se var pengarna går till är Skattekollen, ett verktyg som går att hitta på Lessebo kommuns hemsida. Där kan man fylla i sin inkomst och se hur mycket av den skatt man betalar som går till olika verksamheter. Elin Andersson arbetar som controller och är en av dem som håller koll på kommunens pengar.

Vad lägger Lessebo kommun mest pengar på?

- Skolan ligger helt klart i topp, och så är det i princip i alla kommuner, säger Elin Andersson. Nästan hälften av alla intäkter går till olika former av utbildning och barnomsorg. Därefter kommer vård och omsorg som näst största område.

Några verksamheter som kostar lite mindre men märks mycket finns arbetet med parker, gatunätet, idrottsanläggningar och räddningstjänsten.

Hur stor budget har kommunen totalt?

- Varje skattebetalare lägger 21,81 kronor per intjänad hundralapp och det blir totalt runt en halv miljard i intäkter, berättar Elin. För 2019 så säger budgeten att kommunen ska gå med cirka 5 miljoner i överskott.

Det är stora tal och Elin ger ett exempel på vad en anställd kostar per år.

- Totalt är vi cirka 800 anställda i Lessebo kommun, och i snitt kostar en anställd strax under 500 000 kronor, säger Elin. Så löner är vår största kostnad.

Finns det några verksamheter som inte finansieras av skatten?

- Ja, det finns det. De stora områdena är vatten och avlopp för de som är anslutna till de kommunala ledningarna, berättar Elin Andersson. Och så avfallshanteringen med sophämtning och återvinningscentralen som sedan nyår tillhör bolaget SSAM, Södra Smålands Avfall & Miljö.

Anledningen till att dessa områden inte finansieras av kommunalskatten är att det hänger ihop med om man äger och bor i eget hus eller i ett flerbostadshus. Bor man i ett större hus är det ofta så att hyresvärden eller bostadsrättsföreningen betalar för avfallshanteringen och att man som boende betalar via avgift.

Har du någon plats i kommunen du trivs extra på?

- Jag har ingen direkt favoritplats, men som tips så tycker jag Kosta är bra för shopping och så är området runt sjöarna i Skruv fint, säger Elin. Och såklart Gökaskratt och strandpromenaden i Hovmantorp.

Senast uppdaterad: 6 september 2019
Publicerad: 6 september 2019 kl. 10.42

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se