Bryggan på Udden

”Angöring till det nya området sker således vid slutet av Glasbruksgatan och i en nätt båge mynnar den nya gatan i en stig och slutligen en brygga och allmän plats för rekreation. Detta skapar området identitet. Området BRYGGAN är född.”

Så skriver GBJ Bygg i sitt förslag för hur området Udden i Hovmantorp ska utvecklas i framtiden. Udden är en vacker plats i centrala Hovmantorp med flera stigar som går utmed sjökanten. I förslaget från GBJ Bygg som vunnit bifall från Lessebo kommun så knyter man an till den befintliga strukturen i området.

- Vi är glada över uppdraget att utveckla Udden och Hovmantorp, säger Erika Dahlström, försäljningschef på GBJ Bygg. Vi ser en stor potential i Hovmantorp och Uddens läge är svårslaget.

Området vid sjön Rottnen har i flera år haft en färdig detaljplan för bostäder men marken har varit förorenad efter det glasbruk som fanns på platsen. Med hjälp av pengar riktade till områden intressanta för bostadsbyggnation har Lessebo kommun sanerat platsen och nu är det dags för nya bostäder. Under den markanvisningstävling som pågått under våren och sommaren har dialog förts med en handfull aktörer. Nu står det alltså klart att det blir GBJ Bygg i Växjö som med sitt förslag Bryggan kommer få bygga på Udden.

- Vi ser ett stort intresse för nya bostäder i vår kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Altgård (S). Det byggs nu nytt i både Hovmantorp och Lessebo och flera privata företag bygger nya hyresrätter. Vi tror att Udden ska leda till flyttkaruseller och frigöra villor. Just i Hovmantorp har mycket önskemål om detta kommit fram.

I det förslag som GBJ Bygg tänker arbeta efter finns 52 bostäder inplanerade. Det är tre hustyper där det varierar mellan 2:or, 3:or och 4:or. De minsta lägenheterna är på 56 kvadratmeter och de största på 83 kvadratmeter. Stor vikt ska läggas kring anslutningsdetaljer/materialmöten. Möten mellan yttervägg och yttertak, möten mellan fönstersnickerier och yttervägg är några exempel på detaljer som om de hanteras rätt ger byggnader som står sig genom åren.

Under hösten 2019 kommer GBJ Bygg göra en marknadsundersökning för att diskutera de framtida byggnationerna med intresserade människor. Sen är planen att bygglov ska sökas inom sex månader i enlighet med det avtal som upprättas med Lessebo kommun.

Senast uppdaterad: 4 september 2019
Publicerad: 4 september 2019 kl. 16.00

Kommunikation

  • Olof Björkmarker - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se