Sociala seglare i Rottnen

Hovmantorp ligger runt Rottnens norra spets. På sjön samsas båtfolk, fiskare och turister. I Hovmantorps Segelsällskap arbetar man med att öka kunskapen om livet på sjön. Mottot: Mer segel i sjön, talar om vilka båtar det är man gillar.

- Det handlar om att lära sig hur man för båten på bästa sätt, säger Benny Thunell som är ordförande för sällskapet och chefsinstruktör. Under de träningar vi har så blir det mycket teknik och övning längs med bana så att man ska lära sig att genomföra de moment som behövs. Det handlar om att sitta rätt och läsa av vinden.

Ett stort projekt under året är att rusta upp bryggorna och golven i husen som man disponerar vid Sågviken i Hovmantorp. För den som inte har lokalkännedomen är Sågviken den del av Rottnen som man ser glittra på andra sidan tågspåren i Hovmantorp.

Åker man på Kust-till-kustbanan mellan Växjö och Kalmar är det inte otroligt att man sett segelsällskapets båtar på vågorna. På grund av arbetet på land är det ingen seglarskola för vuxna och barn under året men planen är att genomföra det sommaren 2020.

- Vi har däremot haft många ungdomar här under sommaren. Både sommarjobbare och yngre barn som lär sig att segla, säger Anders Karlsson som är kassör, ledare för breddverksamhet och ansvarig för kommunikation. Sommarjobbarna lär sig båtarna under en vecka och agerar lärare till de yngre barnen när de kommer sen.

Prova-på-aktiviteten för de yngre barnen är en del av kommunens sommarlovsaktiviteter och är avgiftsfri för alla mellan 6-15 år. En omgång med 59 deltagare kördes i juni och veckan innan skolan drar igång så kommer nästa möjlighet. 12-16 augusti blir det segling i Sågviken med prova på för barn. Det blir optimistjollar men även andra typer av båtar.

Hovmantorps Segelsällskap är en lokal förening med medlemmar mestadels från Hovmantorp men med några enstaka som kommer lite längre bortifrån. Benny Thunell menar att segling är en social aktivitet.

- Att segla tillsammans som vi gör i föreningen är helt klart en social aktivitet. Vi samlas både kring träning och våra klubbmästerskap och har trevligt tillsammans, säger Benny. Vi har väldigt varierande åldrar på våra aktiviteter. Vi har många båtar, som också går att hyra, och det är såklart också något som måste skötas.

Föreningen startades 2003, kom till Sågviken några år därefter och var tillsammans med kommunen med om att rusta upp områdets fastigheter och röja upp den igenväxta tomten. Idag är området kring sjön Rottnen ett populärt stråk i Hovmantorp och med bara en kort promenad från till exempel Gökaskratt så når man Segelsällskapets brygga.

- Att vi ligger så centralt i orten tror jag gör jättemycket, säger Anders Karlsson. Det är nära för både barn och vuxna att ta sig hit själva och skolan ligger bara några hundra meter bort.

Senast uppdaterad: 1 augusti 2019
Publicerad: 1 augusti 2019 kl. 08.00

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se