Vardagen tillbaka i Kosta-köket

Under sommaren har Lessebo kommuns tillagningskök i Kosta och Skruv haft stäng för renovering under några veckor. Det har bytts golv – något som förbättrar köken avsevärt. På servicehuset i Kosta jobbar Mohamed Aid Alkhatib och han har under kökets stängning fått ändrade rutiner.

- Maten som vi serverar har tillagats i köket på Bikupan i Lessebo, berättar Mohamed Aid Alkhatib. Hos oss i Kosta har de äldre fått portionsförpackad mat under tiden köken renoverats.

Mohamed började på Lessebo kommun som timvikarie 2015 och var då i flera av kommunens kök. Att vara på flera platser var spännande då det hela tiden var nya människor att träffa. Från 2018 har han fast jobb och spenderar den mesta tiden på servicehuset i Kosta.

En vanlig dag

- En vanlig dag innebär start på servicehuset och ibland så är jag på skolan och serverar. Om man jobbar kväll så förbereder man också mat till dagen efter. På fredagar förbereder vi maten inför lördag och söndag, säger Mohamed. Under veckan har vi olika teman, tisdagar är det fisk och torsdagar är det soppa. Det är likadant på både servicehuset och för skolan och förskolorna. Salladen bestämmer vi i köket, varje dag har vi minst fyra sorter.

En tydlig skillnad är dock att de äldre får efterrätt men det serveras inte i skolan. När det är som högst tempo i köket i Kosta så tillagar man mat cirka 30 äldre personer på servicehuset och mellan 11-14 som bor utanför servicehuset. Mellan 180-200 portioner till Lustigkulla skola. Till detta kommer maten till förskolan Edabacken i Kosta.

- En favorit bland barnen är köttfärssås med ost, säger Mohamed. Och morötter, det är nog den grönsak som går bäst.

Brandman

Mohamed gillar när det händer saker. Just nu utbildar han sig till deltidsbrandman och det är något som han tänker kombinera med arbetet i köket i Kosta.

- Att bli brandman är lite av ett drömjobb. När jag var liten tänkte jag alltid att jag ville bli det och nu har jag chansen. Det kommer kräva lite planering på arbetsplatsen de veckor jag har jour, säger Mohamed Aid Alkhatib. Jag bodde tidigare i Damaskus och där arbetade jag som konditor och gjorde orientaliskt godis. Det är kunskaper som jag har nytta av i jobbet är i Kosta.

Renoveringen av köken i Kosta och Skruv är nu avslutade. För Mohamed, kollegorna och för de boende på servicehusen innebär det att vardagen blir sig mer lik.

Senast uppdaterad: 18 juli 2019
Publicerad: 18 juli 2019 kl. 08.00

Kommunikation

  • Olof Björkmarker - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se