Orientering, när hela familjen får välja

En av Sveriges största orienteringstävlingar hålls i Lessebo med omnejd. Vartannat år är Lessebo Orienteringsklubb huvudarrangör och vartannat år är det Emmaboda Verda OK. Tävlingen heter Tjoget och består av 20-mannalag där hela familjen kan vara med. I år det omgivningarna runt Fagereke som står som tävlingsarena.

- Orientering är den optimala familjesporten. Alla är med och springer på sina villkor och det finns alltid en sträcka som passar, säger Morgan Landelius som är en av Lessebo OKs ungdomsledare och som i år för andra gången också är tävlingsledare för Tjoget. Egentligen kan man vara med som motionär på en tävling utan att ha orienterat en enda minut. Så det är ganska lågt insteg för att starta med sporten.

Intresse finns för orientering. När Lessebo OK för ett tag sedan anordnade en prova-på-dag var det många som besökte. För även om det går att börja i all enkelhet går det också att bli en riktigt avancerad orienterare.

- Det är häftigt att se när de unga som tränar orientering knäcker koden med kartan. När de på tittar på kartan och förstår hur det borde se ut i verkligheten, säger Morgan. När det inträffar tar de ett stort kliv i utvecklingen som orienterare.

Tjoget

Morgan Landelius har planerat för årets upplaga av Tjoget under en längre tid. Det läggs mycket tid på att planera banorna och prata med markägare. I Fagereke kommer ett antal fält och åkrar att tas i anspråk. Det brukar vara runt 75 anmälda lag och de kommer bo på den tillfälliga campingen. Sen behövs parkering för publik och de tävlande som kommer över dagen. Tävlingen pågår också i princip alla dygnets timmar så det finns duschar, sekretariat och kiosk.

- Vi delar på tävlingen med Emmaboda Verda OK och det innebär att vi planerar och gör förarbetet vartannat år, berättar Morgan. Just nu planerar Emmaboda för nästa års upplaga av tävlingen, men de kommer till oss för att vara med som funktionärer.

Samarbetet mellan föreningarna fungerar bra. Att de gemensamt ansvarat för tävlingen sedan 1976 talar sitt tydliga språk. Stora arrangemang kräver många idéella krafter som funktionärer och då är samarbete föreningar emellan viktiga.

Familjesporten

I Lessebo OK tränar ungdomarna en gång i veckan. Morgan är en av de två tränarna och berättar att de är ett 15-tal per träningstillfälle.

- De flesta av medlemmarna i föreningen kommer från Hovmantorp, Lessebo och Kosta. Vi har flera engagerade medlemmar som lägger ner mycket tid, säger Morgan. Vi brukar bland annat ha arbetsdagar på klubbstugan Högehall där vi går igenom material och lokalerna och håller dem i skick.

Morgan berättar att han själv började orientera först när barnen började.

- Jag ska erkänna att jag kände mig tvingad att börja, säger Morgan. Mina fördomar sa att det var tråkigt med orientering, men efter att jag börjat blev jag rejält biten. Jag har träffat på fler som säger att det var tråkigt att orientera i skolan, men när de börjat i vuxen ålder är det mycket roligare.

Kartor en färskvara

 

En stor verksamhet för de aktiva i en orienteringsklubb är att hålla kartorna aktuella. Det händer mycket i naturen som ändrar förutsättningarna.

- En orienteringskarta handlar mycket om manuellt arbete, även om man till viss del kan få hjälp av tekniken, säger Morgan Landelius. Inför tävlingar som provspringer vi och ser hur marken och detaljerna ser ut. Det går inte att göra för långt i förväg då vintern, skogsmaskiner och annat kan påverka och förändra.

Kartor skrivs ut inför varje träning från en databas. Så det finns inte mycket papperskartor liggande på Högehall som man skulle kunna tro. Och kartorna till Tjoget är fortfarande hemliga så att alla deltagarna inte i förväg ska få veta var kontrollerna finns. Resultatet av många timmars arbete kommer visa sig under tävlingsdagarna i juli.

Mer om Tjoget

Tjoget genomförs i år den 6-7 juli i Fagereke. Mer information finns på www.tjoget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Senast uppdaterad: 26 juni 2019
Publicerad: 26 juni 2019 kl. 10.00

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se