Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Hållbarhet ska prägla måltiderna

Ambitionen är tydlig vad gäller råvarorna som tillagas i Lessebo kommuns kök. Varje dag äter ett stort antal barn, elever och äldre och andra inom kommunens omsorg den mat som tillagas. Den gällande kostpolicyn i Lessebo kommun pekade ut att senast 2016 skulle minst 30 procent av råvarorna vara ekologiska.

- Andelen ekologiska livsmedel är på uppgång, berättar måltidschef Cecilia Blidö. Det är två mått vi mäter i, dels i kronor och då var det 33 procent av de totala inköpen. Och dels mäter vi i kilo och då var det 40 procent av den totala vikt vi hanterar som var ekologiska livsmedel under 2018.

En annan diskussion som förs kring livsmedel är ursprungsland för kött. Där är den klara ambitionen att ha svenskt kött och kostpolicyn pekar på krav om hållbarhet och att krav på djurskydd i enlighet med den svenska lagstiftningen ska finnas.

- Det skiljer lite åt om man tittar på olika produkter, säger Cecilia Blidö. Rent kött av fågel var till exempel 97 procent och rent nöt- och fläskkött låg på 99 procent.

Det är vissa produkter som till exempel nuggets, pannbiff och liknande där det är svårare att garantera svenskt kött från våra leverantörer.

- Vi tittar hela tiden både på leverantörer och matsedlar för att kunna öka andelen svenskt kött, säger Cecilia Blidö. Det kan innebära att rätter som vi tidigare haft på menyn inte kommer finnas framöver.

Senast uppdaterad: 21 februari 2019
Publicerad: 21 februari 2019 kl. 14.24

Kommunikation

  • Olof Björkmarker - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
Storgatan 78
365 31 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se