Tillsyn på natten som inte stör

Möjligheterna med det digitala och med tekniken har länge fascinerat. Samtidigt som det finns många som är skeptiska. Inom till exempel hälso- och sjukvården finns idag många hjälpmedel som gör livet bättre för de som behöver. En som kan mycket kring omsorgens teknik är AnneMi Svanberg Johansson som arbetar på Sjöglimtens servicehus i Hovmantorp.

Som larmsamordnare inom omsorgen i Lessebo kommun hanterar AnneMi trygghetstelefoner, interna larmsystem på servicehusen och en del speciallarm. Digital nattillsyn via kamera är något som hon är väl bekant med.

Hur fungerar nattillsyn via kamera?

- Istället för att en person kommer hem till brukaren för att se hur det är så sätts en kamera igång vid de tider som man kommit överens om. Kameran är igång i 30 sekunder och den filmar inte, säger AnneMi Svanberg Johansson. Som brukare kan man välja att ha några besök av en person och kanske ett besök mitt i natten av kameran.

Syftet med tillsynen via kamera är att inte störa nattsömnen. Genom kameran så väcks varken brukare eller sambo av att omsorgens personal kommer på besök och tänder lampan.

- De som testat är överlag nöjda och i några kommuner har betydligt fler än i Lessebo testat på den digitala nattillsynen. Både på Gotland och i Västerås har många personer denna service, säger AnneMi. Det väcker samtidigt oro hos en del att vara övervakad, och det får man ha respekt för. Samtidigt som det finns fördelar av att få natten ostörd.

Vem är det som tittar i kameran?

- Om du som brukare gett ditt samtycke till att ha en kamera hemma, så är det Trygghetsjouren i Malmö som tittar den halva minut som kameran strömmar bilden, inga bilder sparas, berättar AnneMi. Det är samma central som hanterar våra övriga trygghetslarm och som samarbetar med vår hemtjänst.

Personalen i Lessebo kommuns omsorg kan vara stolta över goda omdömen från brukarna. Man är också snabba på att vara på plats vid larm.

Larmsamordnaren utbildar och samordnar

Som larmsamordnare i Lessebo kommun samarbetar AnneMi med ett antal larmombud runt om i kommunens serviceområden, de som är närmast brukarna. Hennes jobb handlar om att ge support och utbilda nya larmombud.

- Jag håller mig uppdaterad på vad som händer inom området och har även löpande koll på statistiken som finns kring larmen, säger AnneMi Svanberg Johansson. Till exempel används larmstatistiken som hjälp vid personalplanering och för att organisera verksamheten på bästa sätt.

Det finns idag 15 larmombud och cirka 200 brukare som har någon typ larm. Men det blir också en del speciallarm, till exempel i samarbete med Region Kronobergs cancerteam.

- Ibland tar vi fram speciallösningar på larm, det kan till exempel vara så att man som sjuk enkelt vill nå en anhörig med en larmanordning så det är inte alltid Trygghetsjouren som finns i andra änden, säger AnneMi. I verksamheten finns också GPS-klockor som hjälper både personal och brukare att veta var den befinner sig.

Bästa vägen till jobbet

AnneMis arbetsplats är Sjöglimten i Hovmantorp, en ort hon också bor på.

- Jag cyklar utmed sjön varje dag till jobbet och det är verkligen fint, säger AnneMi. Det är en klar förmån att ha en sån fin väg till arbetsplatsen.

Senast uppdaterad: 16 oktober 2018
Publicerad: 16 oktober 2018 kl. 07.36

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se