Öringen ska tillbaka till Fagerhultsån

Sedan 2008 har kommunen arbetat med vandringsvägar för fisken i Fagerhultsån, en å som användes för timmerflottning och som därför rensades från block och sten. I dagarna avslutas årets arbetsinsats i området.

Skogarna och vattendragen i Småland beskrivs ofta lyriskt av de som besöker dem. Så även om glaset är en stor anledning för många att besöka platser i Lessebo kommun och Glasriket, så är det många som kommer för naturens skull.

- Projektet finansieras med 85 procent statsbidrag och 15 procent satsar kommunen, berättar miljösamordnare Ullabritt Rundqvist på Lessebo kommun. Jag brinner verkligen för de här frågorna

 

 

Ullabritt Rundqvist, miljösamordnare på Lessebo kommun.

Ullabritt Rundqvist är den som samordnat arbetet på kommunen och ansökningar. Kalkning i sjöarna har pågått sedan 1970-talet och gett ett bra vatten som ger goda förutsättningar för fisken. En kalkstation i Fagerhultsån ligger på den väl valda platsen Kalkhult och därifrån sprids kalken ner mot Läen.

Niklas Nilsson från Jönköpings Fiskeribiologi är en av dem som är inblandade i arbetet med vattendragen. - Arbetet handlar om biotopvård och att värna de naturvärden som finns i området, säger Niklas Nilsson. Vi hanterar också hela tiden kompromisser mellan naturvården och värnandet av kulturmiljöerna.

Under 2018 har ett antal personer från Lessebo kommuns arbetsmarknadsenhet arbetat i ån och området runtomkring. Projektet får därför ytterligare en dimension; integration. Detta då de som arbetar är relativt nyanlända till Sverige och till kommunen. De tjänster som finns inom arbetsmarknadsenheten syftar till att stärka språk och möjligheter till jobb.

 

 

Niklas Nilsson, Jönköpings Fiskeribiologi och Bo Elmgren, arbetsledare på Lessebo kommun.

Bo Elmgren arbetsleder och ser många vinster med arbetet.

- Det känns bra att vi gör en god insats för naturen genom vårt arbete, säger Bo Elmgren. Våra deltagare gör en bra insats och jobbar hårt för att fisken återigen ska kunna börja ta sig uppåt i systemet. Detta samtidigt som vi pratar svenska och ökar kunskaperna i språket.

Ett av de långsiktiga målen är att fisken ska hitta tillbaka till Fagerhultsån. 2011 planterades öring in i systemet och tanken är att de ska ta sig till sjön Läen i Lessebo och sen vandra uppåt i ån. En annan sevärdhet i området är den gamla banvallen mellan Lessebo och Kosta är också tänkt som cykelväg och på vintern används den som skidspår.

Senast uppdaterad: 4 oktober 2018
Publicerad: 4 oktober 2018 kl. 14.58

Kommunikation

  • Olof Björkmarker - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: info@lessebo.se