Köket är hjärtat

Måltidsorganisationen i Lessebo kommun arbetar med mat och måltider för barn i förskola, skola och för äldre i omsorgen. Gästerna är med andra ord mellan 1 år och dryga hundra. Ett av de fem tillagningsköken finns på Furugården i Skruv och där arbetar Gerd Johansson som köksbiträde tillsammans med sina kollegor. Köket lagar mat till servicehuset, matdistribution till äldre i hemmet, förskolan och till Björkskolan.

Hur kan en arbetsdag se ut?

- Det finns dagar då jag börjar runt halv sju på morgonen, berättar Gerd. Då inleder jag på förskolan och förbereder frukost för fritidsbarnen och de som går på förskolan. Det blir oftast gröt, fil och bröd. Efter att ha diskat och gjort i ordning fortsätter dagen sen på Furugården med en rast framåt halv tio på förmiddagen.

En dag som denna fortsätter Gerd med att göra i ordning för barnens lunch i köket på Furugråden. Väl tillbaka på förskolan organiserar hon så förskolans olika avdelningar får sin mat. Sen kommer skolbarnen och äter lunch. Barnens favoriter är tacos, pizza och kebab. När barnen lämnat sköts disken om och sen är det dags för mellanmål innan arbetsdagen tar slut framåt kvart i fyra.

Skiljer sig favoriträtterna åt mellan barn och äldre?

- Jo, visst gör de det, menar Gerd. De äldre är mer inne på husmanskost som raggmunk, fläsk och rotmos. Men lite lika är det ändå. Köttbullar, potatis och brunsås är en favorit hos barnen. Maten ska vara en glädjehögtid, något som våra barn och pensionärer ser fram emot. Fick jag önska något så vore det lite mer tid att hinna med och göra något åt miljön där de äldre äter. Så att det blev lite ombonat vid högtider och så.

På kvällsturen är det enbart arbete på Furugården och då börjar Gerd ofta arbeta vid halv elva och då med att vara behjälplig med middagen mitt på dagen. Därefter kommer eftermiddagskaffe, kvällsmat och kvällens gottebord. En sådan arbetsdag slutar vid halvsjutiden på kvällen.

Kökets verksamhet berör många i Skruv och i hela Ljuder, hur är andan i bygden?

- Här finns inga stängda dörrar. Vi hjälps åt och gör det som behövs, säger Gerd. Vi samarbetar bra med skolan och förskolan även om vi skulle kunna göra det ännu mer. Det vore roligt att ha barnen med i köket och få göra saker tillsammans.

Redan idag har Gerd och köket en god kontakt med barnen. Gerd minns speciellt en episod med en pojke på skolan som gillade mat och ofta kom och pratade. På skolan hade man nobelmiddag med lite extra kring maten och annat att dricka.

- Han var så nöjd efter nobelmaten, pojken, berättar Gerd. Han kom fram till mig och tyckte att det var så gott, och så frågade han vad det blir för mat på nationaldagen. Trots att vi bara var i november såg han fram emot något som hände först i juni. Det tycker jag är för härligt.

Samtalet mellan köket och matgästerna är något som Gerd återkommer till. Att få prata med barnen och de äldre om maten. En god relation till gästerna, närproducerad och gärna ekologisk mat och att se sitt arbete som om det vore sin egen verksamhet är det som är drivkrafterna för Gerd.

Till sist, kan du tipsa om någon plats man inte får missa i kommunen?

- Utmed sjöarna, Läen till exempel, finns många pärlor, säger Gerd. Och i min hemby Sävsjö finns flera ställen och nu där jag bor i Nickalycke upptäcker jag ständigt nya platser. Och vi får inte glömma fågeltornet (som man kan nå i närheten av Ljuders kyrka), det är en plats man borde besöka.

Senast uppdaterad: 13 september 2018
Publicerad: 13 september 2018 kl. 08.00

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se