Två rätter - fler val i skolmaten

Måltidsverksamheten i Lessebo kommun serverar varje dag hundratals elever i skolrestaurangerna och arbetar för att göra måltiden till en bra helhetsupplevelse. Med start från höstterminen 2018 erbjuds två maträtter varje dag i skolrestaurangerna.

- Vi vill ge våra matgäster valmöjlighet, ett ökat utbud och bidra till klimatsmarta måltider, säger Cecilia Blidö som är måltidschef. Framför allt ger det en fin möjlighet att upptäcka nya smaker och få nya spännande måltidsupplevelser.

Syftet med att införa två rätter har flera orsaker. Dels handlar det om att ge fler alternativ till eleverna så att fler äter sig mätta. Lessebo kommun har också beslutat att minska sin klimatpåverkan och då är maten en del av detta.

Införandet av två rätter gjordes vid terminens start och har mötts av många positiva tillrop från både elever och pedagoger. Men det har också förekommit kritik.

- Vi märker att fler vågar testa något nytt och till och med få en ny favorit, säger Cecilia Blidö. Men jag har också haft kontakt med en handfull föräldrar till elever med specialkost som upplever en försämring. Det är något vi tar med oss när vi lägger nya menyer framöver.

Som exempel nämner Cecilia glutenintollerans, celiaki. Under perioden augusti till i mitten av oktober är det fyra-fem tillfällen som inte någon av de två rätterna är glutenfria, och då måste eleven i fråga få en tredje rätt som specialkost.

- I grunden fungerar det som tidigare med specialkost, säger Cecilia. Om inte någon av rätterna på menyn fungerar så får eleven specialkost.

Arbetet med de nya menyerna kommer utvecklas under hösten och både elevernas önskemål, kökens kapacitet och organisation kommer påverka hur de ser ut.

Aktuella matsedlar för förskola, grundskola och omsorgen finns alltid på lessebo.se och för grundskolan finns också appen ”Skolmaten” som kan hämtas till telefonen.

Senast uppdaterad: 10 september 2018
Publicerad: 10 september 2018 kl. 13.59

Kommunikation

  • Anna Tigerström - Kommunikations- och marknadschef
    Förvaltning/Avdelning: Kommunledningsförvaltningen
    Telefon: 0478-125 11 Mobil: 070-948 64 88 (endast för sms)
    E-post: anna.johanssontigerstrom@lessebo.se

Vill du skicka e-post till oss?

Personliga e-postadresser skapar vi med förnamn.efternamn@lessebo.se

Kontakt Lessebo kommun

Lessebo kommun
365 80 Lessebo

Telefon: 0478 - 125 00
E-post: kontaktcenter@lessebo.se